Exam dan result

Assalamualaikum. Hello peeps.
Akhir2 ni fikiran mcm bercelaru sikit. Dan mula terasa stress mengalahkan title si naven tu. Stress segalanya. Dgn fikir exam dulu jawab ntahpape. Dgn result yg menakutkan. Dgn iv UM yg ape course ntah aku apply. Dgn masalah. Well manusia tak pernah lari dari masalah. Itulah dugaan. Dugaan yg mematangkan lagi manusia. Nak hidup happy je mana blh kan?

Aku dpt interview UM 24.5.2014 2.30ptg Dewan Peperiksaan Fakulti Perubatan. Konon tgk fakulti perubatan rasa mcm ada chance nak amek course medic tapi TAK. Aku cuma dpt iv Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan. Time apply dulu bila nampak perkataan Bio terus macam terminat. Mungkin sbb under Health care team. Yeah itu apa yg aku fikir dulu. Janji aku dpt tlg menyelidik membantu insan2 yg tidak terdaya itu. Mungkin dpt meringankan penyakit diorang. Or dapat cari penawar cancer then dapat hadiah Nobel. Typical girl yg nak jwb iv. Me.

Pastu aku bagitau mama. Mama nampak perkataan Fakulti Perubatan terus macam woah. Haha. Mama nak aku jadi doktor. Kalau tak takdenya 24/7 dia asyik cerita pasal turki dulu. Heee. Pastu mama ckp takpe kita try. Pergi je iv. Tambahkan pengalaman. Tapi dlm hati mmg mama nak aku jadi doktor perubatan dan dpt title Dr. "Ma, buat la apepun yg mama nak. Nanti bila ina dah jadi doktor ina akan ingat jasa mama dan ckp terima kasih kat mama." First time aku mampu ckp macam tu buat mama sedih sedangkan nak minta maaf waktu raya pun tak mampu. Haha. Tu cerita mama suruh apply u swasta punya pasal. Heee :))

Next, aku terbaca satu moment kat wechat. Ye aku admit kalau mak kau macam tu maknanya mak kita sama je. Lihat kalau doktor tu masa dpn kau cerah. Biarpun aku ckp ma, nanti ina nak amek engineering la. Mama cuma angguk tapi berapa minit lps tu dia akan cerita pasal medic blk.

"kalau aku ckp aku faham perasaan kau? kawan, aku blh dikira anak bongsu. we have two doctors in our family and another one yg still belajar medic. I am the only daughter yg amek science which kakak aku bdk akaun. dari aku umur tujuh thn mak aku ckp bila besar jadi doktor. but bila dpt result yg bkn straight a yg bkn 4flat tu aku kena kecam dgn si doktor2 itu. pastu kena label pemalas taknak belajar semua.

ups and downs. people. org. problem. doa supaya jika bukan takdir jadi doktor perubatan, jadi doktor falsafah. :))  "

So ini jawapan aku. Aku taktau masa dpn. No kita semua taktau masa dpn. Ada dua benda yg amat ditakutkan iaitu, 1) penyesalan masa lalu dan 2) penentuan masa hadapan.

Doakan result saya dan rakan2 matrik 050614 nanti. Awak, perjalanan kita tak berhenti pada result exam sahaja. Look around.
Salam.

# Matrikulasi 2 - Sebentar bersama 152


Assalamualaikum. Morning. Do watch my video *angkat kening bangga. ceh
4jam aku buat video ni dulu sampai tidur pukul 3 pagi. Tapi ok la sbb at least ada hiburan nak tgk waktu jamuan kelas kita dulu kan?

video

Ke Turki kah kita?

Merhabah. Benim edim Faten *ntah betul ke tidak taktau*
Kisah bermula apabila mama dan abah decide untuk hantar aku belajar ke Turki bagi course perubatan. Just ikut flow mereka. Malas nak ambil tau sgt sebenarnya. Suatu hari mama dgn abah suruh ikut pergi KL. Dan mereka daftarkan ke DaulahTurkiya. Konon2 eksaited sbb nak belajar kat sana. Pastu aku pun buat la reseaarch. Belajar perubatan paling command belajar 5-6 tahun. Tapi kalau kau amek Turki, kau akan bazirkan masa untuk belajar bahasa Turki. Kamal Antartuk ni dia telah ubah sistem deikat Turki di mana anda perlu menguasai bahasa Turki untuk melayakkan diri ke University of Istanbul, University of Haccetape, Univerdity of Ege, University of Military Ankara. Tu antara universiti yang diiktiraf Malaysia. 

Jadi sebelum layak masuk ke Universiti ni, kita kena amek satu exam entrance atau dikenali ssebagai YOS. **Pronounce kasi betul ya anak2. Tak terfikir ke kalau pergi sana, result matrik langsung tak blh pakai. Dah la matrik tu tahan setahun. Buatnya aku tak cukup qualification untuk sambung universiti kat sana, berapa tahun dah habis untuk get along. Takkan balik Malaysia pastu nak guna result espiem? Dah la result tu teruk :'( Keputusan semester 1 kat matrik takde la teruk sgt. Tapi bagi mama dan abah rasanya result aku SGT teruk. Sorry sbb tak belajar rajin2. Kalau tu je yang mampu. Aih **

So, selepas berfikir panjang, berdoa, istikharah, i took my own decision. I`m not going to Turki.

Serius mama tak ckp dgn aku lps aku buat keputusan macam tu. Haha


Dwld apps sbb 
ingat senang nak study punya pasal. Sayang nak delete apps ni. Ilmu kan?

Buku exam enentrance YOS utk kelayakan ke universiti di Turki.

Do visit or search daulahturkiyanetwork.com